Stabilan rast RFID industrije

RFID tehnologija brzo raste, a tehnologija se sve više usvaja u različitim sektorima kao što su zdravstvo, logistika, maloprodaja i proizvodnja. U 2023. možemo očekivati nekoliko novih trendova koji će oblikovati industriju. Evo 5 najboljih trendova u RFID industriji u 2023.

Integracija RFID-a s umjetnom inteligencijom (AI)

RFID tehnologija već se koristi za praćenje i upravljanje imovinom, inventarom i operacijama opskrbnog lanca. Međutim, u toku 2023. godine možemo očekivati sve češću integraciju RFID tehnologiju s AI, što će poboljšati mogućnosti RFID tehnologije. RFID tehnologije integrirane s umjetnom inteligencijom moći će analizirati podatke prikupljene RFID tagovima i pružiti uvide koji će omogućiti tvrtkama da optimiziraju svoje poslovanje, smanje troškove i poboljšaju učinkovitost.

Na primjer, RFID sustav koji pokreće AI u skladištu mogao bi automatski prilagoditi razine zaliha na temelju prošlih prodajnih trendova i trenutne potražnje, čime bi se smanjili troškovi zaliha i minimizirale zalihe.

Ekspanzija RFID-a u zdravstvu

RFID tehnologija već se koristi u zdravstvu za praćenje pacijenata, upravljanje inventarom i praćenje imovine. Međutim, 2023. godine možemo očekivati širenje RFID tehnologije u zdravstvu, pa posebno u području sigurnosti pacijenata.

RFID oznake mogu se ugraditi u medicinsku opremu, lijekove i druge proizvode za zdravstvenu njegu kako bi se osiguralo njihovo ispravno i sigurno korištenje. RFID tehnologija također se može koristiti za praćenje upotrebe lijekova kod pacijenata i upozoravanje zdravstvenih djelatnika na potencijalne pogreške pri uzimanju lijekova.

Povećana upotreba RFID-a u maloprodaji

U 2023. godini možemo očekivati porast korištenja RFID tehnologije u maloprodaji. RFID tagovi mogu se koristiti za praćenje razine zaliha, praćenje kretanja proizvoda i sprečavanje krađe. S RFID tehnologijom trgovci mogu brzo i točno locirati proizvode, smanjujući vrijeme potrebno za upravljanje zalihama.

RFID oznake također se mogu koristiti kako bi kupcima pružili personaliziranije iskustvo kupnje. Na primjer, RFID tagovi na odjeći mogu imati svrhu preporuke komplementarnih proizvoda ili ponudu popusta na temelju prošlih kupovnih ponašanja.

Veća primjena NFC tagova

Near Field Communication (NFC) beskontaktna je tehnologija koja dvama uređajima omogućuje međusobnu komunikaciju kada su jedan od drugog unutar nekoliko centimetara. U 2023. možemo očekivati veću implementaciju NFC tagova.

NFC tagovi mogu se koristiti u raznim aplikacijama kao što su beskontaktno plaćanje, kontrola pristupa i izdavanje karata za prijevoz. Uz NFC tagove korisnici mogu jednostavno približiti svoj pametni telefon NFC čitaču kako bi izvršili plaćanje ili dobili pristup ograničenom području.

Usvajanje hibridnih RFID sustava

Hibridni RFID sustavi kombiniraju pasivnu i aktivnu RFID tehnologiju kako bi pružili poboljšane mogućnosti praćenja i nadzora. Pasivni RFID tagovi ne zahtijevaju bateriju i napajaju se energijom iz RFID čitača. Aktivni RFID tagovi, s druge strane, imaju vlastiti izvor napajanja i mogu prenositi podatke na veće udaljenosti.

U 2023. možemo očekivati usvajanje hibridnih RFID sustava u raznim aplikacijama kao što su logistika i upravljanje opskrbnim lancem. Hibridni RFID sustavi omogućit će tvrtkama da točnije prate i nadziru svoju imovinu i inventar, čak i u izazovnim okruženjima.

Zaključno, RFID industrija brzo se razvija i možemo očekivati pojavu nekoliko novih trendova 2023. Od integracije RFID tehnologije s umjetnom inteligencijom do veće primjene NFC tagova, ti će trendovi oblikovati budućnost RFID industrije i pružiti tvrtkama poboljšane mogućnosti praćenja i nadzora.