U svakom objektu gdje se okuplja ili prolazi velik broj ljudi postoje najmanje dva imperativa s organizacijskog i sigurnosnog stajališta:

  • Omogućiti pristup i kretanje objektom
  • Zaštiti objekt i posjetitelje

 

Ta dva imperativa ponekad proturječe jedan drugom. Na primjer, u fitness klubovima potrebno je kontrolirati tko ulazi kako bi se onemogućilo da dvorani za vježbanje i svlačionici pristupe oni koji nisu članovi kluba. Pri tom, naravno, treba izbjeći situaciju u kojoj članovi prilikom ulaska u dvoranu moraju svaki put djelatniku pokazivati člansku iskaznicu kako bi im on dozvolio pristup.

 

Rješenje za taj problem pružaju RFID narukvice u kombinaciji s barijerama od metala i stakla. S njima je moguće istovremeno dobiti i sigurnost i jednostavnost korištenja.

 

Zadržimo se još malo na primjeru fitness kluba. Kao što smo naveli, tamo je potrebno ograničiti pristup dvorani za vježbanje, svlačionici, ormarićima itd., a pri tome ne izgubiti jednostavnost korištenja, drugim riječima, ne prisiljavati članove da čekaju na ulazu ili da nose gomilu ključeva kako bi njihova rezervna odjeća ostala na sigurnom za vrijeme treninga.

 

RFID narukvica omogućava upravo to. Može ju se programirati tako da otvara i barijeru na ulazu u dvoranu, i garderobni ormarić, i digitalnu bravu u svlačionici, naravno i druge prostorije koje možda postoje u fitness klubu (bazen, sauna itd.)

 

Za razliku od ključeva, RFID narukvica otključava brave velikom brzinom, dovoljno je samo prisloniti narukvicu s RFID nosačem podataka na RFID čitač (bravu) i vrata se otvaraju. U slučaju da član ipak izgubi narukvicu koja mu je dodijeljena, ne može se dogoditi, na primjer, da njegove stvari ostanu zaključane u ormariću. U tom slučaju, osoblje treba samo poništiti staru narukvicu i namjestiti novu da otključava sporni ormarić.

 

U nekim drugim slučajevima, kao što su koncerti, osim za kontrolu pristupa RFID narukvice mogu služiti posjetiteljima i za plaćanje hrane i pića. Time ih se oslobađa od potrebe da sa sobom nose novac koji mogu lakše izgubiti nego plastičnu narukvicu.

 

Naravno, RFID narukvice nisu jedini proizvod koji se može koristiti za kontrolu pristupa u fitness klubovima i na koncertima. Umjesto njih mogu se koristiti plastične kartice uz koje idu držači za kartice.

 

Pakiranje u ovom slučaju nije važno. Važna je RFID tehnologija koja sve ovo omogućava kada su u pitanju i narukvice i kartice.

 

Povezani proizvodi