Potražnja za eko proizvodima stabilno raste

Zeleni konzumerizam, konzumeristički enviromentalizam, kako god hoćete, u svijetu je već dugo više od trenda. Ljudi se sve više odlučuju za eko proizvode i sve su češće spremni platiti više kako bi doprinijeli dobrobiti okoliša. Razlog tome je napuštanje nekoliko stoljeća dugog odnosa čovjeka prema okolišu koji je bio fokusiran na čovjeka samog, umjesto na postizanju balansa između njega i prirode. Eko proizvodi su jedno od rješenja na niz globalnih, regionalnih i lokalnih ekoloških problema koji su nastali kao posljedica ovog starog odnosa čovjeka prema prirodi, a buđenje ekološke svijesti dovelo je do nastanka novih proizvoda iz čitave lepeze branši.

Ovome u prilog govori i ova statistika koja pokazuje stabilan rast prodaje održivih proizvoda kroz godine.

prodajna statistika

Izvor: Nielsen

I proizvodnja kartica zaigrala na ekološku kartu

Kartična proizvodnja svoj je doprinos produkciji ekoloških rješenja dala eko karticama. Industrija proizvodnje kartica odgovorila je na potrebe rastuće ekološke svijesti i sve veću potražnju za eko proizvodima, između ostalih i karticama od recikliranog PVC-a, kao i od alternativnih biorazgradivih i kompostnih materijala.

reciklaža

Izvor: https://www.ambalazain.com/sve-sto-trebate-znati-o-pla-kompostabilnom-i-biorazgradivom/

Kakvi sve eko materijali za izradu kartica postoje?

Materijali za proizvodnju kartica dijele se na biorazgradive i kompostirane. Oni upućeni u “zeleni” žargon znat će razliku između ta dva pojma, ali za one koji ne znaju – biorazgradiva tvar razgrađuje organske tvari u jednostavnije materije zbog enzimskih aktivnosti prirodnih mikroorganizama, a kompostabilna tvar je tvar  koja postaje kompost odnosno gnojivo. Materijali korišteni za izradu kartice mogu biti, kao što ćemo vidjeti, biorazgradivi, kompostabilni ili oboje.

A vrste vrste eko kartica s obzirom na materijal su…?

vrste eko materijala za kartice

Eko papir – debela zaštita okoliša

Kartica od eko papira izrađuje se od debelog kartona. Dvostruko je njime obložena, a karton je i biorazgradiv i kompostiran. Također se može i reciklirati. Ono što je također moguće napraviti na debelom eko papiru jest:

  • Inkjet personalizacija
  • Magnetska traka
  • Hot stamping

PET – G – bez minusa, sami plusevi

Eko kartice napravljene od održivog PET-G nemaju nikakvih nedostataka u usporedbi s konvencionalnim PVC karticama. Jedina je razlika u tome što se pri proizvodnji PET-G kartica koristi manje zagađivača nego pri produkciji “običnih” PVC kartica. Zato je on ekološki prihvatljiviji, a istovremeno svojim ostalim prednostima parira visokokvalitetnim konvencionalnim PVC karticama.

eko kartica

100% reciklirani PVC – 8 punih pogodaka

Kao što njegovo ime kaže, ovdje se radi o materijalu koji se može u potpunosti reciklirati, ne gubeći pritom na svojoj kvaliteti.

BIO PVC –  pobjednik u održivosti

Posebni aditivi korišteni prilikom proizvodnje kartica ovog materijala ubrzavaju njegovu razgradnju. On privlači mikrobe u proizvodu i omogućava im kolonizaciju na površini plastike. Polimerni lanac koji se zahvaljujući oslobođenim kiselinama potom razgrađuje postaje izvorom energije.

Graspapir –  obje prednosti u jednom

Pogodniji je za okoliš od čistog recikliranog papira, kao i od papira izrađenog od djevičanskih vlakana. Zbog toga ima obje ranije navedene prednosti – biorazgradiv je i kompostiran.

Zaključak?

Tradicionalne PVC kartice karakterizira njena dugotrajnost, kao i ostale slične plastične proizvode. Međutim, što se očuvanja okoliša tiče, kod njih postoji nedostatak prisutan u njihovoj strukturi – ostaju intaktni nekoliko godina i time dugoročno nanose štetu okolišu.

Eko materijali stoga predstavljaju balans između kvalitete i sve rastuće potrebe da se suzdržavamo od zagađivanja planete na kojoj živimo. Vjerujemo da će proizvodnja ovih eko proizvoda samo još više rasti u budućnosti.