Na našem smo blogu već pisali o prednostima elektronskih barijera i RFID kartica te se pri tome osvrnuli na primjer fitness klubova. U njima je, kao što smo naveli, važno ograničiti pristup dvorani za vježbanje i svlačionici, a da se pri tome ne žrtvuje protočnost, odnosno da se ne stvaraju gužve. 

Naše rješenje, koje može zadovoljiti te naoko oprečne zahtjeve, postavljanje je elektronskih barijera s RFID čitačima. 

Međutim, kada je riječ o fitness klubovima (i bazenima), takve barijere čine samo dio opreme za kontrolu pristupa. Ako je pristup svlačionici dozvoljen samo članovima kluba, to ne znači da je oprema članova, koja se nalazi u svlačionici, sasvim sigurna. Za potpunu sigurnost potrebni su garderobni ormari. 

U ovom tekstu objasnit ćemo od čega se sastoji sustav garderobnih ormara i kako ga postaviti u fitness klubu ili na bazenima.

Dijelovi sustava garderobnih ormara

Za početak, svaki takav sustav treba imati bravu na garderobnom ormaru, digitalnu ili mehaničku. 

Ako je brava digitalna, ona se može otključavati pomoću tipkovnice ili pomoću RFID nosača podataka (kartice  narukvice ili privjesci.) U oba slučaja, takva brava bit će povezana s računalom u kojem se nalazi baza podataka sa svim ormarima i korisnicima. 

Dakle, osnovni dijelovi sustava su: garderobni ormar, brava, upravljač (tipkovnica ili RFID), nosač podataka (ako je u pitanju RFID upravljač), računalo i odgovarajući softver.

Digitalna brava, naročito ona s RFID upravljanjem, osim sigurnosti, pruža i jednostavnost korištenja. RFID narukvicu ili karticu moguće je programirati tako da korisnik s istom karticom može otvarati bravu na ormaru i prolaziti s njom kroz barijeru na ulazu. Kartica također može biti personalizirana i može davati različita prava članovima kluba (npr. pristup dodatnim sadržajima poput saune) s obzirom na različite razine cijene članarine.

Kako postaviti sustav garderobnih ormara

Prilikom postavljanja sustava potrebno je voditi računa ponajviše o prostoru. U svlačionici treba ostati dovoljno mjesta za klupe i za članove koji se mogu zateći istovremeno u svlačionici. 

Ako se radi o svlačionici na bazenima, mora se uzeti u obzir i vlaga. Ormari koji su prilagođeni vlažnim prostorima obično će biti izrađeni od aluminija ili plastike. U svakom slučaju, takve ormare dobro je montirati na postolje kako bi se njihov sadržaj dodatno zaštitio od vode.

Digitalne brave moguće je postaviti i na starije modele ormara, stoga ako odlučite poboljšati sigurnost i pojednostaviti korištenje, nećete imati dodatna ulaganja u nove ormare. 

U slučaju da želite znati više o instalaciji sustava garderobnih ormara i sustava za kontrolu pristupa, možete nam se slobodno obratiti.1 Klik ima dugogodišnje iskustvo na takvim projektima, a jedan takav primjer možete pronaći i na našem blogu. Naime, u fitness klubu Guliver u Splitu prije godinu smo dana postavili kompletan sustav za kontrolu pristupa, uključujući bravu za ormariće marke Ojmar, te nove barijere, dok je kao softver za upravljanje sustavom korištena naša programska platforma eKlik.