Pametne bi kuće, napretkom tehnologije za bežično povezivanje, u bliskoj budućnosti mogle postati učestala pojava. Možda neće sve kuće biti jednako povezane, ali većina će imati barem neki element povezan internetom.

Jedan od tih elemenata mogla bi biti i digitalna brava koju je jednostavno zamijeniti, a njena vrijednost je ogromna.

Osim jednostavnosti, digitalna brava pruža i dodatnu sigurnost u odnosu na klasičnu s ključem.

 

Kako digitalna brava čini kuću “pametnom”?

Digitalnu bravu moguće je otključavati i njome upravljati pomoću aplikacije na mobitelu.

To znači da vlasnik može, čak i kada nije kod kuće, dozvoliti ulazak gostu, koji pak, jedino što prethodno treba učiniti jest skinuti aplikaciju i otključati bravu nakon što mu vlasnik na daljinu to dopusti.

Naravno, isto vrijedi i za vlasnika: ako ima pametni telefon sa sobom, ne mora misliti na ključeve i upravo će takvi uređaji, povezani na internet, ali i međusobno, činiti pametne kuće.

U svom osnovom izdanju, pametna kuća može biti ona koja ima digitalnu bravu povezanu s aplikacijom na pametnom telefonu, no moguće su i složenije postavke.

Na primjer,  digitalne brave moguće je povezati sa električnim trošilima npr. rasvjeta  koja bi se ugasila prilikom zaključavanja i upalila prilikom otključavanja. Kameru je također moguće povezati s bravom da funkcionira slično kao svjetlo, paleći se i gaseći prilikom ulazaka i izlazaka.

 

Povezivanje brave s ostalim uređajima

Postoje tri glavna protokola za komunikaciju brave s ostalim uređajima:  Bluetooth, wi-fi i Z-Wave.

Bluetooth je najbolje rješenje ako su vaši planovi ograničeni na povezivanje brave i pametnog telefona – dobit ćete bateriju koja dugo traje, a brava će se lakše integrirati s drugim uređajem.

Wi-fi je mogućnost koju pružaju neke brave, a povezivanje s takvom bravom slično je kao i s Bluetooth varijantom te ona omogućava povezivanje više uređaja.

Z-Wave je protokol koji služi za povezivanje uređaja u pametnim kućama. Uz poseban uređaj, tzv. hub, moguće je složiti postavke tako da cijela kuća radi u koordinaciji.

***

Koji god protokol koristili za povezivanje digitalnih brava s ostalim uređajima i kakve god bile vaše ambicije, 1Klik može vam pomoći da odaberete najbolje rješenje. Javite nam se s povjerenjem ako imate pitanja ili ako vas zanima neki od istaknutih proizvoda.

 

Povezani proizvodi