NFC je skraćenica za Near Field Communication, a riječ je o vrsti bežične tehnologije koja omogućava, kako i samo ime kaže, komunikaciju na manjoj udaljenosti.

U zadnje vrijeme postala je popularna zbog bankovnih kartica koje daju mogućnost beskontaktnog plaćanja manjih iznosa bez upisivanja PIN-a. Osim toga, NFC tehnologiju koriste i aplikacije za online plaćanje kao što su Google Pay (nekada Android Pay) i Apple Pay.

 

Način rada NFC-a

Kao i kod RFID-a, komunikacija među uređajima odvija se putem radio valova. NFC uređaji koriste frekvenciju 13.56 MHz, a brzina prijenosa može biti 424 kilobita po sekundi što je dovoljno, među ostalim, za prenošenje podataka o vlasniku kartice, te plaćenom izosu.

Uređaji u NFC sustavu, kao i kod Bluetooth tehnologije, mogu biti povezani po načelu peer-to-peer, što znači da oba uređaja mogu, ovisno o potrebi, biti aktivni (kada šalju podatke) ili pasivni (kada primaju podatke.)

Međutim, rad s NFC-om moguć je i kada imamo samo jedan uređaj s napajanjem (čitač podataka), dok drugi, kao kod RFID-a, može biti u potpunosti pasivan, dakle bez ikakvog izvora napajanja (nosač podataka.)

Druga razlika u odnosu na Bluetooth sustav, koji je dominirao po pitanju bežičnog povezivanja mobitela, nalazi se u brzini povezivanja. Za povezivanje dvaju NFC uređaja dovoljno ih je približiti i veza se uspostavlja u trenutku. Ta osobina čini ga prvim izborom kada je riječ o plaćanju putem mobitela ili brzom beskontaktnom plaćanju.

 

Područja upotrebe

  1. Mobilno plaćanje

Kako bismo koristili ovu mogućnost, potrebno je imati mobitel koji podržava NFC, te na njemu instaliranu aplikaciju za mobilno plaćanje  Google Pay ili Apple Pay, ovisno o vrsti uređaja. Nakon što povežemo bankovnu karticu s jednom od dvije aplikacije, za plaćanje u trgovini treba samo prisloniti mobitel na POS uređaj, dok je kod većih iznosa potrebno u mobitel unijeti i kod za otključavanje kako bismo odobrili plaćanje.

  1. Bežični prijenos podataka s mobitela na mobitel

U ovom slučaju NFC je zamjena za Bluetooth. Nakon što prislonite dva uređaja (najčešće mobitela) jedan na drugi, možete prenositi podatke s jednoga na drugi. Ova mogućnost može poslužiti za dijeljenje fotografija s prijateljima i rodbinom, ali i za razmjenu kontakt podataka na poslovnim sastancima.

  1. Ostala područja upotrebe

U prodaji su široko dostupne NFC naljepnice koje se mogu programirati po želji. Takve naljepnice mogu se postaviti gdje god poželimo i programirati da pokrenu bilo koju aplikaciju na mobitelu. Na primjer, moguće je postaviti NFC naljepnicu na krevet i programirati ju tako da utiša tonove i postavi alarm ako mobitelom pređemo preko nje.

***

Ako imate pitanja u vezi NFC tehnologije, ili niste sigurni kako vam ona može pomoći da unaprjedite vlastito poslovanje, javite nam se. Naši stručnjaci s višegodišnjim iskustvom mogu vam razjasniti nedoumice i dati savjete iz bogate prakse, te naposljetku implementirati željena rješenja na efikasan i brz način.

 

Povezani proizvodi