Kartično plaćanje u 2019. uzimamo zdravo za gotovo, mada je ono nastalo dosta kasno—neki oblici kartičnog plaćanja, kao što su debitne kartice, ušli su u široku upotrebu tek sredinom 1980-ih.

U međuvremenu, tržište za takvu vrstu financijskih usluga prošlo je nekoliko faza. U početku je bilo puno malih ponuđača, više nego što je bilo potražnje, a kasnije je u igri ostalo tek nekoliko većih igrača, koje i danas povezujemo s kartičnim plaćanjem: Diners, American Express, Visa, itd. Uz to, brojne tehnološke inovacije poticale su i pratile razvoj tržišta i same usluge, a tako će vjerojatno biti i u budućnosti.

Postavlja se pitanje, s obzirom na dinamično tržište i tehnološke inovacije, hoće li tada kartice uopće postojati, ili su one samo most između papirnatog novca i nekih novih, još uvijek nepoznatih, oblika bezgotovinskog plaćanja? Teško je reći, međutim, da bismo uopće mogli to predvidjeti, potrebno je upoznati se s povijesnim razvojem kartičnog plaćanja.

 

Prve kreditne kartice

Kreditne kartice nastale su puno prije debitnih, neki izvori kažu čak u 19. Stoljeću kada je davatelj kredita bio trgovac, a korisnik kredita njegov kupac. Nije bilo specijaliziranog ponuđača kreditnih kartica koje vrijede u brojnim trgovinama, sve do pojave Diners Cluba i American Expressa u ‘50-im godinama.

Kartične kuće posluju tako da isplaćuju trgovca zadržavajući proviziju od kupljenog iznosa, a potom se naplaćuju od kupca uz kamate.

 

Razvoj kreditnih kartica

Kartice su u početku bile izrađene od kartona, dok 1959. AMEX izbacuje prvu napravljenu od plastike. I kartonske i plastične kartice koristile su istu tehnologiju za pohranu i prenošenje podataka. Trgovac koji prima uplatu prevukao bi tanki papir preko kartice s reljefnim slovima, te pomoću posebnog stroja, ili ručno, ispisao na njega podatke vlasnika.

Idući korak u razvoju tehnologije bila je magnetna traka, kakvu još uvijek možemo vidjeti na karticama koje se “peglaju”. Međutim, ona još nije značila da su podaci sigurni, naime na magnetnoj traci oni nisu bili zaštićeni enkripcijom. Tu mogućnost donijele su tek smart chip kartice.

 

Budućnost kartičnog plaćanja

Smart chip kartice, bez obzira na njihovu kvalitetu i sigurnost, čini se da neće imati dugi rok trajanja. S obzirom na širenje beskontaktne tehnologije i biometrije, predviđa se da će smart chip uskoro postati prošlost. Jer, ne zaboravimo, dotične dvije tehnologije kompatibilne su s uređajem svih uređaja — pametnim telefonom.

 

Povezani proizvodi