Nakon što smo vas upoznali s RFID tehnologijom, načinom rada i primjenom, vrijeme je da uđemo u detalje. Naime, pojam RFID obuhvaća mnogo različitih uređaja, koji se koriste u različite svrhe, imaju različitu cijenu, način rada itd. Opseg ovog članka ne dozvoljava da nabrojimo sve moguće vrste RFID tehnologije, zato ćemo navesti samo najvažnije podjele.

 

Podjela RFID tehnologije prema načinu unosa podataka

Može se reći da je ovo podjela po složenosti RFID nosača podataka, od najjednostavnijeg do najsloženijeg, a tri vrste koje postoje su: Read Only (samo čitanje), Read/Write (čitanje/pisanje) i Read/Write – Disposable (čitanje/pisanje – jednokratno.)

Read Only je najjednostavnija vrsta RFID nosača podataka i po upotrebi najsličnija bar kodu. Služi za upisivanje podataka o proizvodu kako bi se on kasnije mogao identificirati, a prednosti u odnosu na bar kod su višestruke: od velike točnosti čitanja podataka (95% do 98% čak i u teškim uvjetima) do mogućnosti čitanja podataka izvan vidnog polja čitača.

Read/Write je nešto složenija vrsta RFID nosača koja omogućava neograničene izmjene na inicijalnom zapisu. Na primjer, Read/Write nosač podataka može se koristiti u hotelima za otključavanje digitalnih brava. Prilikom svake prijave, odnosno odjave gosta, potrebno je izmijeniti podatke na nosaču kako bi novi gost mogao koristiti postojeću RFID karticu, koju je prethodni gost razdužio prilikom odjave iz hotela.

Read/Write – Disposable je vrhunac RFID tehnologije, temelj na kojem se grade pametni sustavi proizvodnje, distribucije i prodaje. On omogućuje praćenje proizvoda od procesa proizvodnje sve do trenutka kada se proizvod pokvari, čak i nakon toga. Naime, prilikom prodaje proizvoda na RFID nosač podataka mogu se upisati podaci o mjestu i datumu kupnje, te opsegu garancije, tako da kupac može lakše obaviti servis i eventualnu zamjenu uređaja. To je samo jedan primjer kako RFID tehnologija poboljšava iskustvo prodaje, podjednako za kupca i za prodavača.

 

Podjela RFID tehnologije prema načinu komunikacije

Čitači podataka komuniciraju s nosačima putem radio frekvencije u opsegu od 125 kHZ do nekoliko GHz. Većina uređaja radi u rasponu od 125 kHZ (niska frekvencija) do 930 MHz (ultravisoka frekvencija.)

Sustavi niske frekvencije (LF – Low Frequency) (125 kHZ) rade na udaljenosti do jednog metra i imaju velike brzine čitanja zato što se podaci šalju u samo jednom smjeru.

Sustavi visoke frekvencije (HF – High Frequency) komuniciraju na frekvenciji od 13,56 MHz, a udaljenost na kojoj rade može u nekim slučajevima preći 1 metar, međutim većina radi na udaljenostima do 1 do 5 cm. Iznimno su rašireni u svakodnevnoj upotrebi, na primjer na području beskontaktnog plaćanja i kontrole pristupa.

Sustavi ultravisoke frekvencije (UHF – Ultra High Frequency) komuniciraju na frekvencijama između 860 i 915 MHz. Raspon očitavanja može biti do 50 m*, te je stoga prikladan za uporabu u slučajevima gdje je potrebna komunikacija na većim udaljenostima, na primjer u parkirnim sustavima, sustavima naplate cestarine, logistici, i zaštiti predmeta od krađe u trgovinama. Također, UHF sustavi omogućavaju čitanje u pokretu, čak i kada brzina kretanja nosača doseže skoro 300 km/h!

***

Ako ste ljubitelj tehnologije koji želi znati više o RFID-u, ili ste vlasnik tvrtke i zanima vas kako RFID može pomoći vašem poslovanju, javite nam se i naši stručnjaci s višegodišnjim iskustvom mogu vam razjasniti nedoumice i dati savjete iz bogate prakse, te naposljetku implementirati željena rješenja na efikasan i brz način.