Kao što je nekoliko desetljeća barkod bio veliki hit, danas je to postala beskontaktna RFiD tehnologija. Sve kompleksnija i integralnija rješenja i sve veći zahtjevi za preciznijim čitanjem (prije svega beskontaktno čitanje podataka) su faktori koji govore u korist RFID tehnologiji (Radio Frequendy IDentification).

Kako djeluje RFiD tehnologija?
RFID sistem je sastavljen iz RFiD čitača i RFiD medija koji izmjenjuju signale putem radio valova, i na taj način “razgovaraju” i izmijenjuju informacije.

RFiD mediji mogu biti izrađeni u različitim oblicima. Najčešće susrećemo: RFiD kartice, RFiD privjeske i RFiD narukvice, dok su u industriji česti drugi oblici, kao što su: RFiD naljepnice, RFiD tagovi (različitih oblika), RFiD usatci iI sl.

Za razliku od tzv. “smart” kartica (kartica sa kontaktnim čipom), RFiD kartice ne trebaju fizički kontakt sa RFiD čitačima, već se komunikacija vrši beskontaktno.
RFiD kartice nose “pamet” u sebi (na čipu), te spada u tzv. Off-line tehnologije, što znači da sistem djeluje i ako ne postoji trenutna on-line komunikacija.

Prednosti RFiD tehnologije:
-nema potrebe po vidnom polju, već se komunikacija vrši “po zraku”
-brzina čitanja: traje u milisekundama
-zaštita podataka na kartici (povjerljivi podatci, informacije o transakcijama i sl.). RFiD karticu je gotovo nemoguće duplicirati, te ju je moguće kombinirati sa ostalim zaštitnim mehanizmima: PIN kodom i biometrijom
-sve povoljnija cijena RFiD infrastrukture (čitača i medija)
-prilagodljivost uvjetima rada: RFiD tehnologija je odlično rješenje u zahtjevnim uvjetima rada: vlaga, nećistoća, visoke temperature, mehanička otpornost.
-dugi životni period: standardi propisuju 10-godišnje trajanje RFiD medija sa min. 100.000 cikala čitanja

Područje upotrebe:
Kontrola pristupa: najčešći oblik korištenja danas koju možemo susresti u mnogim cetrima (sportskim Ii poslovnim) gdje se posjetitelji identificiraju sa RFiD karticama ili privjescima, dok ih RFiD čitači i/ili barijere “prepoznaju” i omogućuju im pristup. Često se koriste i kod raznih “evenata” i događaja kod kojih je potrebno nadzirati kretanje posjetitelja. Vrlo često se ovo područje primjene kombinira sa evidencijom radnog vremena zaposlenika
Bezgotovinsko plaćanje: RFiD tehnologija najviše obećava u ovom području, gdje je moguće RFiD medij koristiti kako za plaćanje gradskog prijevoza (primjer Oyster kartice u Londonu), tako i za integraciju plaćanja za ostale proizvode i usluge (plaćanje ugostiteljskih usluga, automat za kavu, ulaz u muzeje, kazalište, kino, posuđivanje bicikla itd.
Identifikacija opreme: RFiD tagovi se integriraju u različitu opremu (npr. osnovna sredstva tvrtke, vrijedni dijelovi, posuđivanje opreme na reverz)
Identifikacija vozila: RFiD tag (kartica) se nalazi pričvršćena unutar vozila, dok se RFiD čitač (sa rampom) nalazi fiksno na ulazu/prolazu. Određene RFiD tehnologije (ovisno u snazi antene), omogućuju prolaz u vožnji pri brzinama do 60 km/h, pa čak i pri ektremnim brzinama (300 km/h).
Industrijska primjena: RFiD tagovi se integriraju u industrijsku ambalažu proizvoda koja se potom prati s ručnim prijenosnim terminalima. Na taj se način pravovremeno prati životna dob ambalaže , kao i proizvoda u njoj.

Budućnost RFiD tehnologije

RFiD tehnologiju ćemo uskoro susretati i u našim mobilnim uređajima pod kodnim imenom NFC (Near Field communication). Zapravo će naši mobilni uređaji postati RFiD medij sa kojim ćemo kroz različite aplikacije moći koristiti sva područja primjene koja smo prethodno opisali. Zasad su NFC tehnologiju najviše podržali nekoliko proizvođača mobilnih (smart) telefona I to sa operativnim sustavom Android.

Pogledajte na našem Youtube channelu (1klikvideos): https://www.youtube.com/user/1klikvideos

i mogućnosti koje pruža NFC tehnologija: https://www.youtube.com/embed/YtIViI23MLs?list=PLzxkXQr9aa-YfVOmdwuiFF9vhUgTmCuDV&hl=en_US

https://www.youtube.com/watch?v=sN1GFa1DO3kđ