Kao što smo pisali u prethodnim tekstovima, RFID tehnologija omogućava beskontaktni prijenos podataka s nosača podataka na računalo. Prijenos se odvija putem posebnog uređaja zvanog čitač podataka, a jedan od najčešćih primjera upotrebe RFID-a je beskontaktna bankovna kartica.

U tom slučaju, ona je nosač podataka, dok je POS uređaj čitač koji podatke prenosi na računalo u trgovini. Ono je pak internetom povezano s računalom u banci gdje stoje podaci o vlasniku kartice, među ostalim iznos novca na njegovom računu od kojeg se oduzima iznos potrošen u trgovini.

 

Opasnost od krađe podataka

S obzirom na to da se podaci prenose beskontaktno s određene udaljenosti, pomoću čitača podataka moguće ih je preuzeti neovlašteno. Postoje brojne snimke koje demonstriraju kako bi kriminalci to mogli učiniti. U teoriji, moguće je zamisliti jednog kriminalca koji stoji na prometnom mjestu u gradu i pomoću čitača neovlašteno preuzima podatke s bankovnih kartica.

U najcrnjem scenariju, moguće je zamisliti još opasniju vrstu krađe podataka – podataka s putovnice ili osobne iskaznice. Spretan kriminalac mogao bi se tako u kratkom vremenu domoći osobnih podataka stotina, ako ne i tisuća ljudi!

 

RFID novčanici i druga oprema

Zbog toga ne čudi da se razvila potražnja za opremom koja će spriječiti potencijalnu krađu podataka s bankovnih kartica, putovnica i osobnih iskaznica. Osim novčanika, mogu se kupiti ženske torbice, ruksaci, jakne i slične stvari koje pomoću elektromagnetskog fenomena, tzv. Faradayevog kaveza, štite RFID kartice od neželjenog prijenosa podataka.

Međutim, stručnjak za cyber sigurnost Roger Grimes tvrdi kako takva, uglavnom skupa zaštita, nema bolju učinkovitost nego obična aluminijska folija koju možete umetnuti u novčanik pored vaših kartica. Uostalom, kaže, krađe podataka povezane s RFID karticama uopće se ne događaju, iako su naravno moguće (kako smo mogli vidjeti na snimkama.)

Za to postoje dva razloga:

  1. Nove generacije RFID kartica koriste enkripciju kako bi podaci na njima bili zaštićeni. To znači da bi kriminalci prilikom očitanja podataka dobili besmislenu hrpu znakova, umjesto imena i prezimena, broja kartice, itd.
  2. Postoje puno jednostavniji, jeftiniji i manje riskantni načini krađe podataka. Umjesto da stoje na prometnom križanju i tako se izlažu nadzornim kamerama, kriminalci mogu na dark webu kupiti od hakera podatke s ukradenih kartica za nekoliko dolara. A to je samo jedan od mogućih načina, postoje još mnogi drugi poput phishinga.

 

Zaključak

Prema svemu što kaže Roger Grimes, nema razloga za paniku kada je riječ o krađi podataka s RFID kartice. Iako je takva krađa tehnički izvediva, zbog enkripcije to je izuzetno teško i neisplativo. Kriminalcima se više isplati slati tzv. phishing e-mailove u kojima vas pokušavaju nasamariti da im dobrovoljno predate svoje lozinke i brojeve kreditnih kartica.

***

Ako vas zanima kako RFID tehnololgija može pomoći vašem poslovanju – bez obzira na to imate li RFID zaštitu ili ne – javite nam se. Stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom savjetovat će vas prilikom odabira najprikladnijeg rješenja za vaše potrebe.

 

Povezani proizvodi