Read only (samo čitanje)
U ovom obliku, najčešće se koristi kao zamjena za barcode tehnologiju. Osnovna prednost je veća točnost čitanja podataka, odzivnik ne mora biti u vidnom polju čitača i veća je izdržljivost na vremenske utjecaje – u nekim slučajevima potrebno je sakupljati podatke u uvjetima kad je uređaj uronjen u tekućinu, kemikalije, prašinu ili pri visokim temperaturama.

Read/Write (čitanje/pisanje)
Ovo je napredniji oblik jer može biti upotrijebljen kao promjenjiv medij koji omogućuje korisnicima da prema potrebi sadržaj zapisa mijenjaju kada i koliko puto to žele.
Na primjer nadzor i promjena podataka tijekom proizvodnog procesa, što omogućuje korisnicima da nakon samog proizvodnog procesa vrše analizu proizvodnje, kvalitete i drugih bitnih parametara.

Read/Write (disposable) (čitanje/pisanje – jednokratno)
Još napredniji oblik gdje su labele pričvršćene na proizvodima tijekom proizvodnje i koriste se u cijelom procesu opskrbe (od proizvodnje, preko prodaje do krajnjeg korisnika).
Tijekom proizvodnje RFID labele pričvršćuju se u unutrašnjosti kućišta – npr. televizora. Nakon proizvodnje, proizvodi se otpremaju na skladište. Tamo se labele koriste kako bi se locirali određeni modeli proizvoda ili kako bi se otpremili u određeni dio skladišta. Nadalje, kako čitači/pisači imaju mogućnost čitanja više labela u istom polju, na sve labele se može upisati ili pročitati informacija kako roba izlazi iz skladišta, neovisno jesu li proizvodi smješteni na palete ili su pakirani odvojeno. Ovo omogućuje korisnicima da, primjerice upisuju odredišne destinacije za proizvode i bilježe koja je roba otpremljena.

Nakon što proizvod dođe do maloprodajnog skladišta, «pametni proizvodi» čitaju se prilikom ulaska u zgradu što omogućuje da se roba automatski unosi u inventurnu listu i sl.

Nakon skladištenja «pametni proizvodi» dolaze na police prodavaonica, a labele se koriste kao zaštita od krađe ili za inventuru u realnom vremenu. Na kraju, prilikom prodaje u RFID labelu upisuju se podaci o kupcu i konfiguracija proizvoda. Ako kupac uslijed kvara donese televizor u servis, svi podaci o proizvodu ispisuju se na monitoru prije nego što je kupac došao do šaltera što pridonosi kvaliteti usluge.

Ovaj primjer pokazuje kako pametni uređaji ne samo da štede novac već i dodaju novu vrijednost sustavu.

Način komunikacije
Kada govorimo o radijskim frekvencijama pri RFID identifikaciji, znamo da ove frekvencije mogu biti vrlo različite. Počinju na oko 100 kHz, te se kreću do nekoliko GHz. Svaka komponenta RFID sustava je dizajnirana za rad na jednoj frekvenciji, precizno. U RFID sustav uključuju se samo one komponente koje rade na istoj frekvenciji (npr. odzivnici koji djeluju na 125 kHz ne mogu se koristiti u sustavu koji djeluje na 13,56 MHz).
Frekvencija RFID sustava ovisi o namjeni rješenja, jer neke radne značajke variraju na različitim frekvencijama (udaljenost prepoznavanja odzivnika, brzina prijenosa podataka, itd.).