+385 1 30 98 900  ‬ prodaja@1klik.com.hr

+385 1 30 98 900

Početna » ID Kartice

Kako odabrati ID kartice za osobnu i poslovnu upotrebu
ID kartice ili identifikacijske kartice najrasprostranjeniji su način javne ili privatne potvrde identiteta. Nalazimo ih u velikom rasponu veličina, boja, i predviđene uporabe.

Najčešća i najkorištenija vrsta ovakvog tipa kartica dolazi u veličini 86 x 54 mm, i često se naziva CR8030, a možemo ih vidjeti doslovno posvuda. Od različitih članskih kartica za knjižnice, fitness centre, sustave edukacije kao iskaznice za domove ili kantine. Ove kartice su i najkorišteniji oblik identifikacije u sve značajnijem udjelu u marketingu i prodaji – sustavu vjernosti (loyalty sustavi). Kartice spomenutog formata se koriste i u javnim službama kao identifikacija građana u obliku osobnih identifikacijskih isprava.

Nije na odmet znati da međunarodni standard ISO koji propisuje pravila fizičkih karakteristika, izgleda i veličine jest ISO/IEC 7810. Ovim standardom propisana je točna veličina kartica od 86,50 x 53,98 mm, iako u praksi tu veličinu uzimamo kao 86 x 54 jer je lako pamtljiva. Kartice ovakvog formata prema ISO standardu nazivaju se D1 tip.

ID kartice mogu kolebati debljinom tako na primjer možemo često naći naziv za ovakve kartice – CR80.10 (1/100 inča debljine) ili CR80.20 (2/100 inča debljine). Već spomenute, najrasprostranjenije su CR80.30.  Debljina ID kartice standardno se mjeri u tisućinkama inča i označava s mil .
Koje su česte tehnološke verzije identifikacijskih kartica:
Iako nećemo objašnjavati sve podrobno, treba spomenuti nekoliko važnih grupa, odnosno, kategorija identifikacijskih kartica koje se mogu naći u našoj web prodaji:

Obične PVC kartice – kartice kompletno izrađene od PVC-a bez tehnoloških dodataka ili dorade. D1 veličine po ISO/IEC 7810, a u praksi se često nazivaju i “obične bijele” jer dolaze gotovo isključivo u bijeloj boji.
Obične PVC kartice u boji – iste su kao i “obične PVC kartice”, ali su unaprijed izrađene od obojanog PVC-a, odnosno mogu se izraditi tiskom u proizvoljnoj boji. U pravilu ovakve kartice su uvijek u jednoj boji, odnosno, monokromatske.
Predtiskane kartice – ovakve kartice su također tehnološki istovjetne prethodnima, ali imaju otisnut vizual prema proizvoljnom dizajnu naručitelja. To su kartice koje posjeduju otisak na svojem tijelu i spremne su za distribuciju odmah po tisku ili se mogu naknadno dorađivati.
Kartice s vanjskim čipom – ove karice su tehnološki dorađene obične bijele i to u vidu uglavljivanja elektroničkog čipa u tijelo kartice tako da je dio čipa u tijelu, a dio čipa je vidljiv na površini tijela kartice. Ovakve kartice se nazivaju i kontaktne ili pametne kartice i u pravilu se koriste kao bankovne kartice.
Kartice s unutarnjim čipom i antenom – ovakve kartice su tehnološki dorađene obične bijele kartice s elektroničkim čipom i njemu pripradajućom antenom uglavljenima u tijelo kartice u potpunosti. Ni antena niti čip nisu vidljivi. Mogu se vidjeti, ako se kartici prisloni jači izvor svjetlosti. Ovakve kartice nazivaju se i beskontaktne ili RFID kartice (od: Radio Frequency IDentification).

Koje su česte poslovne verzije identifikacijskih kartica:
Osim s tehnološke strane, postoje različite mogućnosti korištenja ID kartica u poslovne svrhe pa postoje i različite vrste s poslovne strane, a najčešće su:

Poslovne kartice – ovo su kartice koje služe najšećše u upravljanju ljudskim resursima i to u funkciji nadzora zaposlenika, sigurnosti i evidenciji radnog vremena
Kartice za kontrolu prolaza – ovo su kartice koje se gotovo isključivo koriste samo za dozvolu prolaza na zakretnim barijerama prolaza bez potrebe osobne identifikacije pojedinaca
Kartice sustava vrijednosti – ovo su kartice koje srećemo pri kupovini, a poklanjaju ih kupovni centri pri čemu kupci, imaoci kartice, skupljaju bodove i ostvaruju popuste na kupnju ili pravo na sudjelovanje u nagradnim igrama i akcijama prodavača.
Akreditacijske kartice – mogu biti jednokratne ili višekratne kartice za brzu i jednostavnu identifikaciju sudionika događanja i često se koriste u kombinaciji s okovratnim trakama. Znatno podižu kvalitetu sigurnosti događanja, pojednostavljuju proces akreditiranja, a utječu i na opećnito pozitivan stav o kvaliteti organizacije događanja.
Poklon kartice – posebno su oblikovane kartice koje daju na znanje da se radi o specijalnom sluačaju u kojem se daruje nečija pažnja, usluga ili proizvod. Ove kartice mogu biti dizajnirane vrlo osobno, ali ih često koriste i kompanije koje svojim zaposlenicim poklanjaju wellness tretmane, tretmane ljepote, zdravlja i kupovine.
Vizit kartice – ova upotreba ID kartica je u našem iskustvu možda jedna od najupečatljivijih. Vaša osobna prezentacija na najkvalitetniji mogući način.

Nadamo se, da ćete nakon naših uputa, kombinirajući tehnologijsku i poslovnu stranu naših kartica, pronaći točno ono što vam je potrebno kako biste Vašu osobnu i profesionalnu prezentaciju podigli na još višu razinu.

0