Upute za tisak kartica

Tisak kartica zahtijeva nekoliko jednostavnih, ali nužnih pravila kako bi proces prošao brzo, a rezulat bio kvalitetan. S ove stranice možete naručiti brz, povoljan i kvalitetan tisak na PCV kartice u tri temeljna načina: indirektni, direktni ili offset tisak.

Direktni tisak je povoljan u slučaju manje količine kartica (do 1000 komada), kada nema potrebe za zahtijevnim vizualom s najviše 2 do tri boje te kada je najvažnija personalizacija (odnosno tisak identifikacijskih podataka na karticu u jednoj boji ili najčešće u crno).

Indirektni tisak (retransfer) je povoljan u slučaju manje količine kartica (do 500 komada) kada je bitna kvaliteta tiska s manjim brojem boja i manje složenim vizualom i personalizacijom fotografije nosioca kartice. Indirektni tisak je vrlo kvalitetan i zahtijevniji od direktnog, a procese tiska znatno duži.

Offset tisak je povoljan za neograničen broj kartica kada su potrebe za tiskom podjednako na strani vrhunske kvalitete, personalizacije, ali i aplikacije dodatnih elemenata kao što je na primjer potpisna staza.

Da bi se kartice vrhunski otisnule molimo imajte na umu sljedeća pravila pri slanju materijala i podataka za tisak kartica:

 1. Vizual – vizual su svi elementi koji se apliciraju na karticu i statičke su prirode, dakle ne mijenjaju se. Vizual kartice mora biti biti pripremljen u CMYK rasponu. Ukoliko postoji zahtjev za tiskom izvan CMYK raspona (na pr. PANTONE i sl.) molimo naglasiti.
 2. Priprema za tisak – priprema se dostavlja u otvorenoj datoteci (krivulje) u *.ai formatu ili u PDF formatu u kojem su jasno istaknuti napusti, tekstovi pretvoreni u krivulje, kompleksni vizuali i krivulje pretvoreni u bitmape (rasterizacija), transparencije izravnate (flattening) i uklonjena višeslojnost (layer flattening).
 3. Zasićenje bojama (kumulativno) ne smije prelaziti 270%
 4. Personalizacija – odnosno svi podaci koji će se naknadno aplicirati na karticu kao što su imena, prezimena, barkôdovi i slično dostavljaju se zasebno, elektroničkom poštom u uredno složenoj tablici formata *xlsx ili *csv.
 5. Dodatni elementi – dodatni elementi kartica, kao što su potpisna staza, magnetska staza, hologram i slično, moraju biti naglašeni za vrijeme slanja upita kako bismo znali precizno ponuditi uslugu tiska.

Tisak na kartice ili akreditacije možete naručiti i preko forme na desnoj strani.

Upute:

 1. Skinuti potrebnu datoteku u kojoj je postavljen prijelom
 2. Izraditi vizual prema danim uputama i poslati datoteku pomoću forme
 3. Nije potrebno dodatno uređivati dimenzije i prijelom unutar ponuđenih datoteka

Ovdje možete preuzeti predloške za tisak:

za kartice – AI:    EPS: 

za akreditacije – AI:   EPS: 
  PersonalizacijaPotpisna traka


  Tisak, kartice