+385 1 30 98 900  ‬ prodaja@1klik.com.hr

+385 1 30 98 900

Početna » Kontrola pristupa » RFID kartice

Preporuka kako koristiti beskontaktne ili RFID kartice

Iako RFID kartice na ovoj stranici sve izgledaju jednako – nisu jednake. Naravno, sve su prema vanjskom izgledu bijele i iste veličine. Veličine su standardne kao i kreditne kartice, odnosno 86 x 54 mm. No, “iznutra” ove kartice se itekako razlikuju. UpRavo ta razlika je bitna kada ih naručujete ili kada Vam je potrebna konzultacija koje kartice koristiti u Vašem poslovanju.

Donosimo nekoliko važnih i temeljnih odrednica u korištenju beskontaktnih kartica:

 1. Odaberite u kojim uvjetima će se kartica koristiti
  • Ako se radi o prometnom i zahtjevnom mjestu korištenja kao što su lokacije na kojima prolazi puno osoba, mjesta na kojima treba brzo identificirati, preporučamo 125 kHz tehnologiju koja se često naziva i proximity
  • Ako se radi o mjestima na kojima nema velikog prometa, a kartice će djelovati na blizinu preporučamo 13,56 tehnolgiju ili Mifare, kao i NFC. NFC je poseban oblik ove tehnologije koji je postao jako poznat i korišten u poslijednjih nekoliko godina pogotovo pri identifikaciji u financijskom sektoru.
 1. Odaberite koji tip čitanja želite
  • Čitanje možete ostvariti postavljanjem čitača na zid, dakle, posve uklopiti izvedbu u Vaš prostor. Pri ovakvoj implementaciji imajte na umu da je potrebno prirediti i prostor prije instalacije.
  • Čitanje kartica može se ostvariti i na samostalnom, izdvojenom čitaču. Takav čitač se uobičajeno spaja preko USB.-a na računalo. Postoje i dualni čitači koji mogu u isto vrijeme čitati obje tehnologije.
 1. Odaberite sustav u kojem ćete koristiti kartice
  • Važno je od početka postaviti ispravno pitanje – koja je svrha korištenja kartica? Uobičajeno je da se kartice mogu koristiti samostalno samo kao kontrola prolaza. Kolokvijalno rečeno, tko ima karticu – prolazi u prostor.
  • S druge strane, mnogi naši klijenti tražili su i traže mnogo više od puke kontrole prolaza. Često se ovakve kartice koriste ne samo u identifikaciji već i u sustavu porograma vjernosti kao i pri kompletnom vođenju različitih vrsta sportskih i kulturnih centara, knjižnica, institucija s kompletnom podrškom u vidu našeg mini ERP sustava eKLIK Centar. Kliknite na ovu poveznicu i pročitajte više o eKLIK CENTRU.

Nadamo se da smo Vam malo olakšali izbor kartica pri prvoj kupnji ili pri kompletnom zaokretu Vašeg poslovanja. U svakom slučaju, naše višegodišnje iskustvo može Vam biti od koristi.

0