Zbog međunarodne naravi našeg poslovanja, u 1klik d.o.o. otpočetka smo ozbiljno shvatili širenje novog, teško uhvatljivog i teško shvatljivog virusa.

Danas, kada je njegovo žarište postala Europa, odnosno susjedna Italija, proveli smo i provodimo brojne mjere u praksu, a u ovom tekstu donosimo sve ono što smo saznali. Naime, istražili smo različite izvore i kontaktirali stručnjake i autoritete na tom području u želji da pravilno odgovorimo na postavljene izazove.

 

Omogućite rad od kuće

Rad od kuće zahtjeva određenu pripremu, međutim ona ne mora biti skupa ni komplicirana. Poslužite se softverom za rad “u oblaku”, kao što je Google Disk, Dropbox, iCloud i razmjenjujte dokumente na daljinu, bez izgubljenih ili duplih dokumenata. Komunicirajte pomoću Vibera, Skype – a ili Zoom aplikacije za konferencijske pozive.

 

Smanjite broj sastanaka i službenih putovanja

Za ovo vrijedi slično što i za rad od kuće. Većinu dogovora moguće je, u nuždi, obaviti putem konferencijskih poziva, a oni su, izuzev priključka na internet, potpuno besplatni. Nema razloga da se broj sastanaka i službenih putovanja trenutno ne svede na minimum.

 

Higijena neka bude na visokoj razini

Ovo je napomena koja vrijedi za sve, tako i za tvrtke. Učestalo pranje i dezinficiranje ruku samo je prva crta obrane, ostale upute kojih se treba pridržavati su:

  • Izbjegavati rukovanjei bliske kontakte
  • Izbjegavati dodirivanje lica rukama
  • Dezinficirati površine (stolove, kvake, blagajnu, ekrane, računalnu periferiju, mobitele, itd.)

 

Koristite internet za prodaju

Jedna od važnih osobina poduzetnika je njegova ili njezina dovitljivost. Poduzetnici se uvijek mogu dočekati na noge, u svemu vide priliku i ne odustaju lako. Kao takvi su, uostalom, i postali poduzetnici. Zato ne sumnjamo da je ova ideja pala na pamet većini čitatelja, ali moramo ju svejedno navesti, previše je važna da bi bila izostavljena. Komunicirajte i zaprimajte narudžbe mailom, ako već nemate izgrađen sustav za online trgovinu.

 

Planirajte unaprijed

Kakve god odluke donosili tijekom idućih nekoliko tjedana, uvijek na umu morate imati barem jedan ili dva iduća koraka. Ništa nemojte shvaćati olako, pažljivo važite sve odluke, te vodite računa o zdravlju radnika i dugoročnom opstanku tvrtke.