Prošlost

  1. godina, Léon Theremin izumio je alat za špijuniranje koji se smatra pretečom današnje RFID tehnologije.
    II. Svjetski rat, koristi se IFF tehnologija kako bi bilo moguće prepoznati radi li se o prijateljskom ili neprijateljskom avionu, a ta se tehnologija koristi i danas u avio industriji.
    1973. godina, Mario Cardullo, patentirao je uređaj koji je prvi pravi predak današnje RFID tehnologije.
  2. godine, Charles Walton, prvi patent direktno povezan s RFID tehnologijom.


Budućnost
RFiD tehnologiju ćemo uskoro susretati i u našim mobilnim uređajima pod kodnim imenom NFC (Near Field communication). Zapravo će naši mobilni uređaji postati RFiD medij s kojim ćemo kroz različite aplikacije moći koristiti sva područja primjene koja smo prethodno opisali. Zasad je NFC tehnologija najviše podržana od strane nekoliko proizvođača mobilnih (smart) telefona i to s operativnim sustavom Android.

Budućnost je tu J, a mogućnosti su velike!

Zanimljivo!
RFID je lako sakriti ili ugraditi u razne predmete!
Na primjer, 2009. godine, znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu uspješno su na živog mrava pričvrstili RFID mikro-transponder, kako bi mogli proučavati njegovo ponašanje i navike. S napretkom tehnologije, ovaj trend minijaturizacije RFID-a sigurno će se nastaviti.
Trenutni rekord najmanjeg RFID čipa drži Hitachi koji je proizveo čip 0,05mm * 0,05mm što je 1/64 veličine prethodnog rekorda!

Više o mogućnostima koje pruža NFC tehnologija pogledajte na našem youtube kanalu: https://www.youtube.com/embed/YtIViI23MLs?list=PLzxkXQr9aa-YfVOmdwuiFF9vhUgTmCuDV&hl=en_US