Na ovom blogu pisali smo više puta o RFID-u i naveli nekoliko primjera upotrebe, od zaključavanja ormarića u teretani do beskontaktnog plaćanja. Ipak, jedan način upotrebe RFID-a raširen je više od ostalih.

Riječ je o praćenju imovine, a RFID u tu namjenu koriste brojne organizacije, od proizvođača automobila do knjižnica i bolnica. U tom području, RFID je svojevrsni nasljednik bar koda, nad kojim ima nekoliko prednosti:

  • za skeniranje nije potrebno da se čitač podataka i naljepnica nalaze u neposrednoj blizini
  • RFID naljepnice otpornije su na vremenske uvjete (vlagu, visoke temperature i sl.)
  • može sadržavati više podataka
  • povećana efikasnost –veća brzina skeniranja i mogućnost skeniranja do dvjesto naljepnica odjednom

Upravo zbog takvih karakteristika RFID postaje sve češći izbor za praćenje imovine, a u nastavku teksta donosimo nekoliko primjera kako bismo bolje prikazali koliko je široka mogućnost njegove primjene.

 

1. Proizvodnja

U brojnim tvornicama RFID tehnologija koristi se za praćenje kako sirovina, tako i gotovih proizvoda. Može se reći da je ispravan uvid u stanje imovine ključan faktor za njeno poslovanje, naravno uz ispravan rad strojeva i ljudi.

Potencijalni financijski gubici koji mogu nastati uslijed nestanka, krađe, oštećenja ili loše evidencije ogromni i mogu dovesti do privremenog ili trajnog prekida u radu tvornice. RFID u takvim uvjetima služi kako bi se smanjili troškovi i kako bi mogućnost zastoja u radu bila svedena na najmanju moguću mjeru. On omogaćava da se imovina jednostavno evidentira i da se u svakom trenutku zna gdje se koji komad ili paket nalazi.

 

2. Policija

Policija u svome radu koristi brojnu opremu koju pojedini policajci zadužuju na korištenje. Kako bi se olakšala evidencija te opreme, na nju se, kao i u slučaju tvornica, mogu postaviti RFID nosači podataka. Osim policijske opreme, RFID može služiti i za evidenciju te praćenje dokaznog materijala.

 

3. Obrazovne ustanove

Osnovne i srednje škole te fakulteti koriste RFID kako bi evidentirali računalnu i ostalu opremu u svome vlasništvu, ali i za knjige u knjižnicama. Kao što smo gore naveli, prednosti RFID-a nad barkodom su brojne, a najvažnija među njima je, kada su knjižnice u pitanju, mogućnost istodobnog skeniranja velikog broja predmeta istovremeno.

 

4. Zdrastvene ustanove

S obzirom na vrijednost opreme koja se nalazi po bolnicama i drugim ustanovama, ne čudi da je i tamo prihvaćen RFID kao tehnologija za evidenciju i praćenje imovine. Kao i kod tvornica, ulozi su ovdje vrlo visoki, zapravo i puno viši. Nepažljivo raspolaganje opremom može dovesti do pada kvalitete zdravstvene skrbi i smrti pacijenata.

 

5. Logistika

Sve dosad nabrojane prednosti RFID-a jednako su važne, ako ne i važnije, u logistici. Pod tim podrazumijevamo prijevoz i skladištenje dobara u svim fazama, od primarnih sirovina do proizvoda koji se skladište u trgovinama gdje prelaze u ruke potrošača.

***

U svim slučajevima, RFID sustave za praćenje imovine moguće je integrirati s drugim sustavima, kao što su sigurnosni sustavi. Tako se stvaraju dodatne funkcionalnosti, na primjer, mogućnost automatskih obavijesti u slučaju da predmeti neovlašteno napuste područje tvornice, skladišta i sl. Upravo takvi detalji čine RFID moćnom tehnologijom i neizostavnim dijelom digitalne transformacije suvremenog poslovanja.