S obzirom na prednosti RFID tehnologije, ne čudi da je ona našla brojna područja primjene. Za razliku od bar koda, RFID nosači podataka mogu sadržavati više podataka o objektu na kojem se nalaze. Osim toga, RFID koristi radio-valove za prijenos podataka što za korisnika znači da nosač podataka i čitač mogu komunicirati čak i ako se nosač ne nalazi u vidnom polju čitača (npr. nosač podataka je kartica skrivena u novčaniku.)

Kako bismo vam približili te mogućnosti, ali i neke druge koje sa sobom nosi RFID, u nastavku navodimo nekoliko primjera gdje su one odlično iskorištene na zadovoljstvo tvrtki, organizacija, njihovih članova, zaposlenika i kupaca.

 

1. Kontrola pristupa

Ovo je najčešći oblik korištenja RFID tehnologije. Organizatori koncerata i drugih masovnih okupljanja koriste je kako bi kontrolirali kretanje velikog broja ljudi, hoteli koriste kako bi jednostavno dodijelili pristup gostima, a u mnogim drugim djelatnostima kontrola pristupa kombinira se s evidencijom radnog vremena zaposlenika. S obzirom na rastuću potražnju za digitalnim bravama, kako među pravnim tako i među fizičkim osobama, može se pretpostaviti da će ovo područje prevladavati i u budućnosti.

 

2. Bezgotovinsko plaćanje

Ovo je područje gdje RFID tehnologija, kao kod kontrole pristupa, polako postaje dio svakodnevice prosječnog potrošača. Bitno je naglasiti da se plaćanje putem RFID-a ne uvodi samo u bankarski sektor. Osim debitnih i kreditnih kartica, RFID nosači podataka ugrađuju se u kartice kojima plaćamo javni prijevoz, ugostiteljske usluge, ulaznice itd.

Loyalty kartice, koje nisu sredstvo plaćanja ali su povezane s plaćanjem robe i usluga, također igraju značajnu ulogu u širenju RFID tehnolgije. Prodavači ih koriste za nagrađivanje vjernosti pomoću posebnih popusta i nagrada. Kao takve one su jedan od najboljh marketinških alata kada je u pitanju zadnji dio prodajnog procesa — zadržavanje kupca i povećanje njegove dugoročne vrijednosti za tvrtku.

 

3. Identifikacija opreme

U ovom slučaju RFID nosači podataka zamjenjuju pločice s inventarskim brojem, te služe za identifikaciju i kontrolu stanja opreme za rad, poput stolova, ormara, računala, strojeva itd.

 

4. Identifikacija vozila

RFID sustav za identifikaciju vozila sastoji se od nosača podataka pričvršćenog na automobil i čitača koji je povezan s rampom. Prilikom prolaska automobila nosač će poslati podatke čitaču i podizanje rampe može biti odrađeno automatski. Brzina prolaska kroz rampu, ovisno o snazi antene, može doći do 60 km/h, a u pojedinim slučajevima čak i do 300 km/h!

 

5. Industrijska primjena

Ovo područje upotrebe najviše je udaljeno od potrošačke svakodnevice, ali unatoč tome nije manje zastupljeno ni manje važno za krajnjeg potrošača. Naime, kako smo objasnili na samom početku, RFID nosači mogu sadržavati puno više podataka od bar koda, pa je zbog toga pomoću njih moguće pratiti rok trajanja ambalaže i samog proizvoda, ali i druge faktore koji utječu na kvalitetu. Na taj način RFID sustavi pomažu optimizirati sustav proizvodnje i distribucije.

***

Ako u ovom članku nismo pokrili ono područje koje je vama važno, te niste sigurni možete li uopće primjeniti RFID tehnologiju u svom poslovanju, javite nam se i dogovorit ćemo konzultacije. Naši stručnjaci s višegodišnjim iskustvom mogu vam razjasniti nedoumice i dati savjete iz bogate prakse, te naposljetku implementirati željena rješenja na efikasan i brz način.